måndag 18 februari 2013

Lakrlight

 

LARKLIGHT

ELLER
 
DE VITA SPINDLARNAS HÄMND
 
ELLER
 
TILL SATURNUS OCH TILLBAKA
 
EN SPÄNNANDE BERÄTTELSE OM ÄVENTYR OCH UTMANINGAR I YTTERSTA RYMDEN.
 
ÅTERGIVEN AV ART MUMBY, MED ASSISTANS AV
MR PHILIP REEVE
 
OCH ILLUSTRERAD AV
MR DAVID WYATT
 
ÖVERSÄTTNING
YLVA KÄMPE
 
Katastrofen inträffade en helt vanlig morgon i rymden. I början verkade det vara en helt vanlig dag, Art och hans syster Myrtle grälade, och deras far, Mr Edward Mumby höll på att studera olika sorters livsformer i sitt laboratorium. De hade fått ett meddelande om att de kunde vänta besök, den där dagen. Det var en Mister Webster som väntades, han skulle besöka Mr Mumby med något meddelande från Kunliga Xenologiska Institutet. Art började misstänka att något var fel när han såg något som liknade dimma utanför sitt fönster, något som är mycket ovanligt mitt i rymden, Art var faktiskt rätt så säker på att det inte KAN finnas dimma i rymden. Och han var helt säker på att något var fel när det började krylla av gigantiska, vita spinlar överallt. När han såg sin stackars far bli överfallen, och troligen uppäten, av spindlarna, så kom han fram till att det var dags att fly från Larklight, det gigantiska huset/skeppet som svävade runt i rymden. Art och Myrtle lyckas, med nöd och näppe, ta sig ombord på en flyktkapsel. Det gick nästan helt galet, och det var till stor del Myrtles fel. Hon var av den starka åsikten att ingen riktig engelsk dam skulle lämna sitt hem utan att packa ned diverse nödvändiga saker. Men, som sagt var, när de skjutits iväg i kapseln så flög de omkring i atmosfären i några timmar, tills de störtlandade på månen. Och med det börjar ett av de största äventyren i rymdnes historia, plötsligt finner sig de två syskonen ombord på den fruktade kapten Jack Havocks piratskepp, de partar med stormar, slåss mor burkmalar och robotar, och samtidigt försöker de att rädda världen. Det är 1850-talet, det är i brittsika imperiets rymdkolonier, och det är så knäppt och engelskt som man kan önska!
____________________________________________________________________

 
Det finns inte ord för att beskriva hur underbar den här boken är! Den är så rolig och ironisk att man inte kan få nog. För det första är det språket, Art beskriver allt omkring sig på ett sånt sätt att man fortsätter att le under hela boken. Jag älskar böcker som författaren har gjort så underbart engelska, Soulless är ett ganska bra exempel. Det finns både te och paraplyer med! Det bästa av allt är kanske karaktärerna, de är så irreterande, roliga, och rätt så korkade, att man bara inte kan göra något annat en att avguda dem! Först är det Art, han är 11 år, han kanske är smart på sitt eget vis, men ibland kan han vara förtjusande korkad! Han klagar hela tiden på sin äldre syster, och tycker att allt är fruktansvärt spännande. Och så är det Myrtle, Arts 15 åriga syster. Hon är något fruktansvärt irreterande, hon klagar jämt och ständigt, hon är ganska fåfäng, och så fort någon svär eller beter sig opassande, så får hon en smärre chock. Jack är nog min favoritperson, och han är nog intelligentast (i den mån 15 åriga pojkar kan vara smarta). Jag tycker riktigt synd om honom när man får höra hans tragiska livshistoria. Men han är ganska cool, och precis som alla andra i den här boken så är han fruktansvärt rolig.
       Boken är väldigt orginell, precis som alla Philip Reeves böcker. Jag har bara läst en annan serie av honom, och "De vandrande städerna" hör inte till mina favoritserier. Men de är otroligt spännande, jag blev bara líte irreterad när han sprängde ALLA smarta karaktärer i stycken, ytterst deprimerande...
      Larklight är otroligt vackert illustrerad, och man kan titta på bilderna hur lände som helst.
      Kort sagt, boken rekomenderas varmt för alla som gillar Soulless eller Science fiction böcker, och jag kommer nog att läsa den många gånger till.

Böcker i Serien Larklight:
Larklight
Starcross
Mothstorm
 
10/10

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar