måndag 9 december 2013

Doctor who?

Eftersom julen närmar sig och så vidare så är det nog dags att jag gör något av en julspecial. Men eftersom jag känner mig själv, och mycket väl vet att jag aldrig kommer att orka skriva om något så tråkigt som julen. Så istället så ska jag skriva om en av mina absoluta favorit tv-serier Doctor Who (jag vet, den har blivit ganska många inlägg om tv-serier (varav ingen har blivit färdig) men ni får stå ut med mig). Så det här kommer att vara en blandning mellan att fira att Doctor Who fyller 50 (yey) och att uttrycka lite saknad över att Matt Smiths sista avsnitt där han är The Doctor kommer ut vid jul. Jag kommer nog att skriva litet om de olika versionerna av The Doctor dessutom så ska jag få in lite olika recensioner på säsongerna och lite basic fakta om showen. Det här är helt enkelt ett inlägg för att få alla er dårfinkar som INTE ser på den här showen att göra det, tro mig, den förtjänar det verkligen.

Och ja, det här inlägget kan bli hemskt långt, men det får ni tåla.
  
      Jag kan börja där man troligen borde börja, handlingen.

The Doctor är en gammal, litet exentrisk, Time Lord från planeten Gallifrey. En dag bestämde han sig för att låna en duglig transport från sitt eget folk och sedan bar det av. Transporten han valde var en Tardis (time and relative dimension in space), en liten maskin (okej, gigantisk nog för att folk ska gå vilse i den) som kan resa vart som helst, när som helst. Meningen var ju att den skulle ändra form och färg beroende på var och när den landade men dessvärre så gick den mekanismen sönder, så efter ett besök på 60-talet så har den för evigt varit fast i formen av en blå Police Box. The Tardis orsakade faktisk mer problem än så, då den tycks ha en ovana att inte åka dit den ska.
       The Doctor är mycket nyfiken av sig, vilket gör att han hamnar i en massor av olika problem. Meningen är ju egentligen att Time Lords inte får blanda sig i saker som händer på olika planeter, men han kan verkligen inte hjälpa att han "do tend to get involved". Så efter ett tag ger han upp med idén att inte bli inblandad, och börjar att rädda planeter som hobby. Han har oftast med sig några vänner, companions, annars har han ju ingen som han kan få beröm av, dessutom så är det så otillfredsställande att prata med sig själv hela tiden, det blir så ensamt.
        Det som gör att the Doctor har kunnat härja runt så länge är det faktum att Time Lords har ett litet sett att fuska när det gäller döden, så fort han blir dödligt sårad så byts alla cellerna i hans kropp ut och en ny man kliver fram. Men låt er inte luras, det är fortfarande han. Han ändrar alltså utseende och personlighet då och då (hittills har det funnits 11 st).

Ärligt, låter inte det där spännande? Men vad är egentligen en hjälte utan några ordentliga skurkar? Så här kommer en kort lista på the Doctors mest kända och fruktade ärkeskurkar...

The Daleks
De kanske mest ikoniska skurkarna, som är the Time Lords ärkefiender. Utan känslor eller det minsta samvete så är de mördande och förödande varelser som bara har en tanke i sina skallar, förgör allt och alla som inte är en dalek. Trots att de inte ser så imponerande ut så är de nästan oförstörbara, och alla riktiga Doctor who fans får rysningar av lycka genom kroppen när de hör orden "Exterminate" yttras på skärmen. Dessutom så är det de som till sist startar kriget som mer eller mindre utrotade både daleks och Time Lords, men mer om det senare.

The Cybermen
Några andra som funnits med ett bra tag är The Cybermen, som har haft en rad olika utseenden, förmågor och hur de skapats är lite olika beroende på var i seriens historia som man tittar. Men för tillfället så är idén att de faktiskt är människor, vars känslor och personlighet har tagits ifrån dem. De har sedan placerats i en rustning och försöker att ta över världen...

The Master
Trots att The Daleks är både The Doctors och The Time Lords ärkefiender så kommer nog the Master på andra plats. Han är precis som vår huvudroll en Time Lord, vilket innebär att också skådespelarna som spelat honom bytts ut, det har hittills funnits 6 stycken. Han kom med första gången under tidigt 70-tal och har sedan dess dykt upp lite då och då. Han är en barndomsvän till the Doctor och de var länge goda vänner, tills deras olika syner på livet skilde dem åt. Den som gör The Master så pass sympatisk är att han är den enda av de klassiska skurkarna som har en back story, vilken i princip slutar med att han blev galen efter att ha stirrat in i the Time vortex, sedan dess har han förföljds av en trumtakt bestående av fyra slag. Trots hans och The Doctors många olikheter så har de alltid förblivit en aning fästa vid varandra och har undvikit att direkt döda varandra sedan serien startade (men en del undantag). Han är nog den enda skurken som kan riktigt mäta sig med vår huvudroll när det kommer till intelligens och The Doctor har ofta kallat "his best enemy" för "stone cold brilliant".
      Han personlighet har ofta ändrats genom seriens gång och han har varit allt ifrån lugn och planerande till fullkomligt galen. Han sågs senast i serien i finalen av säsong 3 (new series) och sedan igen i The end of Time, båda gångerna spelades han huvudsakligen av John Simm (he was amazing =))


Några andra skurkar som nog borde nämnas är The Sontarans, som har varit med ett tag de med. Men eftersom de inte alltid är skurkarna så har jag inte med dem på den direkta listan.
      Två lite nyare skurkar är "The Silence" en organisation som är fast besluten att göra sig av med The Doctor, och såklart några som på bara fyra eller fem år blivit ikoniska, The Weeping Angels. De kom först med i avsnittet Blink från säsong 3 (new series) i avsnittet Blink (som anses vara ett av de bästa avsnitten någonsin) och har sedan dess varit med ett antal gånger. De är de enda mördarna i universum som dödar sig snällt. Inget våld eller något, de bara zappar dig tillbaka i tiden och låter dig dö till döds. Kruxet är att The Doctor inte kan få dig tillbaka, så du är fast där... Detta har lätt till en del mycket sorgliga farväl... Men det kanske mest skrämmande elementet med dem är att de inte kan röra på sig (okej, det där lät bättre i mitt huvud), inte så länge du tittar. Så fort någon tittar på dem, vem som helst, så är de oförmögna att röra på sig. De ser bara ut som helt vanliga statyer... Men så fort du vänder dig om, så slår de till. Och de är otroligt snabba...De har lämnat massor av tittare i små skankande högar. Tro mig, ser ni Blink så kommer ni aldrig att ha samma syn på statyer igen. Så vänd er inte om och vad ni än gör, blinka inte...



Okej, skurkar åsido. Vad är det som gör den här serien så bra? Det är inte bara de minnesvärda karaktärerna eller de kusliga skurkarna, det är också de otroligt smarta idéerna till historierna. Visst, ibland är de lite dumma, men det finns så många underbara avsnitt som väger ut det. Så här kommer  lista på de bästa och smartaste avsnitten (new series), de här är definitivt avsnitt som man borde se, även om man inte gillar eller ser på serien...

Säsong 1:
The empty Child (1) + The Doctor Dances (2)
Det var de första två ansnitten som var lite läskiga, dessutom så har Christopher Eccleston några av sina bästa scener som the Doctor i det dubbel avsnittet. Och sist men inte minst, karaktären Jack Harkness är med första gången. Jag var misstänksam mot honom från början, men sedan dess så har jag blivit riktigt fäst vid honom.
The Christmas invasion
Det här är kanske inte värdens bästa avsnitt, men det är David Tennants första och han hade en så underbar öppning.


Säsong 2:
The Impossible Planet (1) + The Satan Pit (2)

Säsong 3:
Human Nature (1) + The Family of Blood (2)
David Tennant visade en gång för alla vilken bra skådespelare han var när The Doctor tappade sitt minne och började att leva som en vanlig människa. Definitivt ett underbart avsnitt med några väldigt minnesvärda skurkar.
Blink
Gud vilket underbart avsnitt, jag kan se den 1000 gånger.
Utopia (1) + The Sound of Drums (2) + Last of the Time Lords (3)
The Master var med för första gången på länge, what can i say? Men vad var det för galning som gjorde honom till premiärminister?


Säsong 4 (+ the specials):
The Doctor´s Daughter
Silence in the Library (1) + Forest of the Dead (2)
När man tänker på karaktären River Song så tänker man ofta på The 11th Doctor, men hon var faktiskt med för första gången redan under Tennants period i de här två fantastiska avsnitten.
Midnight
Ett annat kusligt avsnitt, gah... Den är så obehaglig!
The Waters of Mars
The End of Time 1 och 2
The Master kom tillbaka (till och med galnare än förra gången) och David Tennant sade sitt sorgliga farväl till serien, jag var bara tvungen att ha med den. Dessutom så hade Matt Smith sin första, mycket korta scen... Det är så sorgligt, alla älskade David Tennant så mycket, snyft...



Säsong 5:
The Eleventh hour
Matt Smiths första mycket minnesvärda avsnitt, han övertygade mig på 5 minuter. Dessutom så var The Ponds med för första gången...
The Time of the Angels (1) + Flesh and Stone (2)
River Song var tillbaka OCH the weeping angels, det var ingenting som kunde gå fel!
Amy´s Choice
The Lodger
Det här är nog ett av seriens både skummaste och roligaste avsnitt då Matt Smith låter hela sin galenskap skina igenom...
The Pandorica opens (1) + The Big Bang (2)


Säsong 6:
The impossible astronaut (1) + Day of the moon (2)
The Doctors Wife
 

Neil Gaiman skrev avsnittet och The Tardis fick en röst, awesome...
The almost people
A good man goes to war

Säsong 7:
Asylum of the Daleks
Dinosaurs on a spaceship
Dinosarier, på ett Ufo! Dessutom så var Rorys pappa med för första gången...

The angels take over Manhattan
Snyft...
Journey to the center of the Tardis
Nightmare in Silver



Så, här hade ni lite basic fakta om världens bästa tv-serie, låter det spännande. Efter en tids övervägande så har jag kommit fram till att The Doctor och hans Companions ska få ett eget inlägg, jag orkar inte skriva mer just nu...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar